miercuri, 4 iunie 2008
Tiff-os


Sunt la TIFF de cateva zile. Filme bune si mai putin bune, cateva balarii care te fac sa te gandesti ce cauti acolo. Am trunchiat aici un articol pe care l-am scris pentru ziua unde am un jurnal de festival.

Mi-am inceput dimineata celei de-a cincea zile a TIFF-ului cu o biografie cinematica a ui Joe Strummer, vocalistul grupului de punk The Clash care in anii '70 a zgaltait mitul rockstarului, aflat pe un piedestal ca un zeu modern. Joe Strummer, in romaneste Zornaitorul a adus implicarea sociala in muzica rock ca opozitie la perspetiva naiva si idealista a hipiotilor. Prin albumele lor tinerii provenind din clasa mijlocie au aflat ce inseamna Sandinista si ce se intampla in America de Sud. E un film foarte intim, prietenii muzicianului s-au intalnit la un foc de tabara si isi amintesc de Joe Strummer. Naratorul povestii este chiar Strummer care isi povesteste viata cu autoironie, o banda sonora ce a ramas

Tot din aceeasi generatie vine si Patti Smith, poeta si cantautoarea careia regizorul Steven Sebring. i-a dedicat un film. Nu este o biografie clasica. La inceputulul documentarului Patti Smith isi rezuma prin cateva propozitii biografia pentru a elibera astfel filmul de rigorea cronologica. Urmatoarele 100 de minute ale documentarului sunt franturi din viata artistei inregistrate pe pelicula timp de zece ani. "Patti Smith: Dream of Life" e un jurnal poetic filmat in mare parte in alb si negru. Nu e singurul documentar din festival in care Patti Smith are un rol principal. Prin anii '70 aceasta a format un trio impreuna cu fotograful Robert Mapplethorpe si curatorul Sam Wagstaff. Biografia lui Mapplethorpe este cunoscuta, fotografiile sale scandaloase stau asezate pe peretii marilor muzee ale lumii.Mai putin se stie despre Sam Wagstaff, partenerul de viata al fotografului si colectionarul caruia i se datoreaza cota pe care o are acum fotografia pe piata artei. Sam Wagstaff din " a fost un dandy modern cu gusturi estetice desavarsite, care a adus colectionarul la rang de artist si .

Mai e de vazut in festival "I'm not there" o fantezie poetica cum nu s-a mai vazut de la "Wittgenstein" a lui Derek Jarman.

Asa ca PS, Un personaj enervant isi face loc in aproape toate documentarelor muzicale ale ultimilor ani si anume Bono. Oriunde, dai de el si de parerile lui spirituale.

Poate aceasta e doar frustarea unui angajat care lucreaza la una din firmele lui Bono. Locul unde mai traduc din cand in cand pentru televiziune apartine gigantului media, Elevation Partners unde unul dintre partas e domnul Bono.

Etichete: , , , , , ,

0 Comments:

Trimiteți un comentariu