Cand eram mic am vazut un film despre 23 august, in care bunii comunisti introduceau pistoale in paini pentru ca armele sa ajunga la alti buni comunisti din inchisori si astfel PCR sa ne poata elibera de sub jugulul fascist. Acest gen de perspectiva romantica a comunismului o gasim si in filmele lui Sergiu Nicolaescu. Comisarul Moldovan e un baiat bun care lupta pentru dreptate si este printre altele comunist.E genul de spalare de creier finuta care se folosea in acei ani tristi.
Cand am vazut cel mai recent film al lui Ang Lee mi-am amintit de aceste strategii. Povestea filmului e aceasta: un grup de tineri idealisti se hotarasc sa il ucida pe Mr Yee (Tony Leung), un inalt functionar chinez care colaboreaza cu ocupatia japoneza. Pentru a reusi in planul lor grupul o va folosi ca si momeala pe frumoasa Wong Chia Chi. La un moment dat intervine si partidul care o face pe Wong Chia Chi sa constientizeze mai bine misiunea ei.
Bineinteles ca Ang Lee nu e Sergiu Nicolaescu si aceasta subtila propaganda e doar un punct din economia filmului. Interesanta este relatia ciudata si perversa dintre cele doua personaje si modul in care evolueaza, ca un joc periculos marcat de dorinta si prudenta . Pe Tony Leung (vazut mult in filmele lui Wong Kar Wai) il prinde bine rolul sadicului calculat si rece.
"Se, jie" e un produs pentru export al cinematografiei chineze, realizat de superstarul Ang Lee. Un film destul de bun dar sfarsitul m-a cam dezamagit cu toate ca nu prea vad
Etichete: Ang Lee, Caution, Cronica de film, jie, Lust, Se, Tony Leung