luni, 31 martie 2008

Archive in Residence
Vienna / Bucharest
Aprilie 2008
Vernisaj: Luni 31 Martie ora 18:00


Ovidiu Anton + David Bosch Pujadas + Michele Bressan + Caecilia Brown + Diana Duta + Gabriele Edlbauer + Irina Gheorghe + Christina Gillinger + Helmut Heiss + Julia Hohenwarter + Phillip Hohenwarter + Katrin Hornek + Catalin Ilie + Cristian Iordache + Elvedin Klacar + Amelie Loy + Teresa Novotny + Ekaterina Obermair + Adrian Parvulescu + Alina Popa + Nora Rekade + Marusa Sagadin + Silvia Sencekova + Larisa Sitar + Gabriel Tempea + Anna Witt + Madalina Zaharia + Hannes Zebedin

In cazul in care cercetam o anume locatie geografica de la distanta, cu alte posibilitati si perspective decat cele de la fata locului, putem ajunge la rezultate schimbate? Cum transforma o situatie reala felul in care noi percepem un anumit loc, determinat in prealabil doar prin cercetare (care la randul ei este supusa interpretarii personale)? Si cum am putea aborda si ulterior manipula un spatiu strain la care avem acces doar prin intermediul unor canale preferentiale (turistice, superficiale, etc)? Colectarea de informatii duce la formarea unei arhive personale, care pune bazele unui proces prin care regandim, relucram, sau chiar renuntam la ideea proiectului ce va fi realizat ulterior in acel loc. In cadrul acestui proiect se vor investiga aceste intrebari si se va lucra pe marginea lor. Schimbul are loc intre studenti de la Academia de Arte din Viena si Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti.

Etichete:

duminică, 30 martie 2008
Videoclipuri nou-noute
Efterklang - Caravan


Etichete: ,

Holograf - Anotimpurile

Prima data am ascultat melodia asta la Romania Tineret si mi-a ramas in minte pentru multa vreme. Lunile astea am dat de ea pe siteul formatiei. E prima album Holograf scos in 1983. Vocalistul pe atunci era Gabriel Cotabita. Nu ma omor dupa celelalte piese de pe album, si in general dupa Holograf, dar piesa aceasta are ceva al ei.

In 1983, era perioada new wave si sigur, prin gardul inalt de sarma ghimpata, au patruns oarece ritmuri din aceasta muzica.


Holograf - Anotimpurile(Holograf 1 1983 @ Electrecord)
Etichete: ,

sâmbătă, 29 martie 2008
Videoclipuri nou-noute
Sebastien Tellier - Divine

Sebastien Tellier va reprezenta Franta la Eurovision. Se va bate cu Nico& Vlad Mirita , Pentru marele premiu. As prefera sa castige Tellier.

Etichete: , ,

vineri, 28 martie 2008Cred ca azi pasii o sa ma poarte aici

Etichete:

joi, 27 martie 2008
Ultimele dorinte (The Bucket List)

Cand pui alaturi doi actori de calibrul lui Jack Nicholson si Morgan Freeman, cu siguranta ca acel proiect in care acestia s-au implicat, va starni interesul publicului. Si totusi, asta nu inseamna, automat, ca va iesi din asta un film interesant.

Atat Jack Nicholson, cat si Morgan Freeman sunt victimele unor clisee ce s-au tesut de-a lungul timpului. Despre primul dintre ei stim ca este cinic si mizantrop iar depre celalalt am aflat, din filmele in care a jucat, ca e "painea lui Dumnezeu". Nu degeaba Freeman l-a interpretat pe Cel de Sus in doua productii hollywoodiene. Pana la urma, nu mai conteaza faptul ca cei doi actori joaca si in filme serioase in care isi nuanteaza rolurile. Publicul larg si-a creat o imagine despre cei doi actori, asa ca asteptarile cu privire la ei sunt aceleasi. Cei mai multi spectatori se asteapta ca in fiecare film sa avem un Jack Nicholson morocanos si un Morgan Freeman intelept si foarte milos.

In cea mai recenta productie a sa, regizorul Rob Reiner nu face altceva decat sa perpetueze aceste stereotipuri.

restul pe : www.ziua.ro

Etichete: , , , ,

miercuri, 26 martie 2008
Matmos - Supreme Balloon

In aceasta era a minimalismului, putin dezmat muzical nu strica. Matmos se intoarce in 2008, cu un album plin foarte light, construit de la un capat la celalalt pe sintetizatoare antice si de demult.Coperta albumului spune mult despre ce este in interior.

Imi plac mult piesele Polychords ( mai ales sfarsitul ei ) si Supreme Balloon, o piesa de 24 minute, care pe la jumatate mi-a amintit de Adrian Enescu. Nu cred sa fi auzit cei doi Matmos de el, dar faptul ca folosesc sintetizatoare si efecte din anii 70 te trimite inevitabil intr-un anume univers muzical al anilor intergalactici ai muzicii electronice .

Nu lipsesc picanteriile marca Matmos. Les Folies Francaises este o intalnire cu robotii baroci. Originalul (interpretat la clavecin) este al lui Francois Couperin.


Matmos - Rainbow Flag (Supreme Balloon 2008 @ Matador)02. Matmos - Polychords (Supreme Balloon 2008 @ Matador)


Etichete: , ,

marți, 25 martie 2008
Videoclipuri nou-noute
Pop Levi- In Never Never Love

Etichete: ,

luni, 24 martie 2008
Videoclipuri nou-noute
Jamie Lidell - Little Bit of Feel Good


in aceeasi ordine de idei: Jamie Lidell 2008

Etichete: , ,

duminică, 23 martie 2008
Herrmutt Lobby - Pastorale Electronics

Herrmutt Lobby este un colectiv belgian de muzica electronica. Ei si-au propus sa ne duca in eroare, alegand titlu de-a dreptul bucolic pentru albumul lor.

Piesele lor, numai bune pentru un dans salbatic, sunt compuse din ritmuri de hip-hop sacadate, trucuri de drum'n'bass recontextualizate si paraziti electronici.

O muzica nervoasa numai buna pentru depresiile de luni.
01. Herrmutt Lobby - Hazebola Bassline(Pastorale Electronics 2007 @ Thin Consolation)02. Herrmutt Lobby - Snurffles Deluxe(Pastorale Electronics 2007 @ Thin Consolation)


Etichete: ,

vineri, 21 martie 2008
Addicted to the Stars (Ten Minutes Older)
Zilele astea mi-am adus aminte de "Ten Minutes Older" si mai ales de scurtmetrajul lui Michael Radford.

Uneori pentru a prelungi starea care mi-o da un film incep sa caut informatii aleatorii despre actori, chiar despre figuranti. Incep sa fiu atent la coincidente chiar daca nu inseamna mare lucru.

Ten minute a fost lansat pe 3 septembrie 2002 la Festivalul de la Venetia. Pe 16 mai 2002 a murit actorul Charles Simon, actorul care il interpreteaza pe Martin in film.

Etichete:

miercuri, 19 martie 2008
Mister Lonely
Astept sa vad Mister Lonely, cel mai recent film al lui Harmony Korine, de un an de zile, cand a fost lansat la Cannes. Nu cred ca o sa ruleze in cinematografe dar in curand, cu ajutorul unor pirati de treaba, o sa se bucure si ochii mei

Etichete: , ,

marți, 18 martie 2008
Videoclipuri nou-noute
Max Richter - Autumn Music 1

Etichete: , ,

Bipala no.1
Playlist

1.The Balustrade Ensemble - Incarnadine (Capsules 2007 @Dynamophone Records)
2.The Dead Texan - A Chronicle Of Early Failures Pt. 1(The Dead Texan 2004 @Kranky)
3.Savvas Ysatis & Taylor Deupree - Listen To The Morning Sleeping 2007@ 12k)
4.Vincent Gallo - Falling Down Billy Brown (Buffalo 66 1998 @ Will Records)
5.Misha Alperin - Her First Dance(Her First Dance 2008 @ ECM)

Etichete: , , , , , , ,

Videoclipuri nou-noute
Minus the Bear - Throwin' Shapes

Etichete: ,

luni, 17 martie 2008
Four Tet - Ringer

Kieran Hebden aka Four Tet si-a pus chitara samplata si prelucrata in cui de ceva vreme si a trecut pe teritorii mai technoide. Acest ep/mini-album ar putea sa fie un experiment care sa pregateasca o schimbare stilistica, cum la fel de bine ar putea sa fie doar o extravaganta marca Four Tet.

Pe "Ringer", sintetizatoarele analogice ne trimit la inceputurile muzicii electronice, pe cand referintele erau Tangerine Dream sau Harmonia. Nu e chiar virajul care mi l-am dorit de la Four Tet dar o sa retin pentru o ascultare mai indelungata piesa "Ribbons" si o sa pun alaturi unul dintre cele mai bune remixuri pe care, acest muzician, l-a facut pentru Pole.01. Four Tet - Ribbons(Ringer 2008 @ Domino)02. Pole - Heim (Four Tet vs Pole 2000 @ Leaf)


Etichete: , , , ,

joi, 13 martie 2008
Videoclipuri nou-noute
Roisin Murphy -You Know Me Better

Etichete: , ,

Skyphone - Avellaneda
Skyphone au fost totdeauna mai melodiosi decat colegii lor de label, Alog sau Supersilent. Pe noul lor album au pastrat aceeasi mixtura de instrumente acustice, secvente electronice si sunete inregistrate in natura. E o combinatie de care multe formatii actuale abuzeaza, dar putine dintre ele reusesc sa ajunga la ceva melodios care sa aiba o noima. Skyphone este exemplul fericit.01. Skyphone - All Is Wood (Avellaneda 2008 @ Rune Grammofon)02. Skyphone - Dream Tree Lemurs(Avellaneda 2008 @ Rune Grammofon)


marți, 11 martie 2008
Videoclipuri nou-noute
Primul Single de pe Vantage Point, albumul lui dEUS ce va fi lansat pe 21 aprilie. Vocea feminina de pe aceasta piesa este a Karinei Dreijer Andersson de la The Knife. Pe les'inrockuptibles un interviu cu acesti belgieni deificati.


dEUS - Slow

Etichete: , , ,

Se, jie (Lust, Caution)


Cand eram mic am vazut un film despre 23 august, in care bunii comunisti introduceau pistoale in paini pentru ca armele sa ajunga la alti buni comunisti din inchisori si astfel PCR sa ne poata elibera de sub jugulul fascist. Acest gen de perspectiva romantica a comunismului o gasim si in filmele lui Sergiu Nicolaescu. Comisarul Moldovan e un baiat bun care lupta pentru dreptate si este printre altele comunist.E genul de spalare de creier finuta care se folosea in acei ani tristi.


Cand am vazut cel mai recent film al lui Ang Lee mi-am amintit de aceste strategii. Povestea filmului e aceasta: un grup de tineri idealisti se hotarasc sa il ucida pe Mr Yee (Tony Leung), un inalt functionar chinez care colaboreaza cu ocupatia japoneza. Pentru a reusi in planul lor grupul o va folosi ca si momeala pe frumoasa Wong Chia Chi. La un moment dat intervine si partidul care o face pe Wong Chia Chi sa constientizeze mai bine misiunea ei.


Bineinteles ca Ang Lee nu e Sergiu Nicolaescu si aceasta subtila propaganda e doar un punct din economia filmului. Interesanta este relatia ciudata si perversa dintre cele doua personaje si modul in care evolueaza, ca un joc periculos marcat de dorinta si prudenta . Pe Tony Leung (vazut mult in filmele lui Wong Kar Wai) il prinde bine rolul sadicului calculat si rece.


"Se, jie" e un produs pentru export al cinematografiei chineze, realizat de superstarul Ang Lee. Un film destul de bun dar sfarsitul m-a cam dezamagit cu toate ca nu prea vad


Etichete: , , , , , ,

duminică, 9 martie 2008
Peter Sellers

Ca vorbeam acum cateva zile de Peter Sellers se cuvine sa ii acordam mai multa atentie. Lumea il stie ca actor si albumele lui au intrat in penumbra. Oricum e mult spus, ca Sellers canta. Muzica lui urmeaza traditia fratilor Marx, fiind un fel de vodevil modern. A scos un album cu Sofia Loren si are niste preluari geniale dupa Beatles. As vrea sa aud parerea lui Paul McCartney despre "She loves you" a lui Sellers.

Etichete: , ,

sâmbătă, 8 martie 2008
Portishead - Third s-a scurs pe net, inainte de lansare

Portishead au fost zgarciti cu inregistrarile asa ca de fiecare data cand se anunta un nou album apareau si fake-urile. Prin 2000 puteai sa gasesti pe tarabele cu cd-uri ruso-bulgaresti ceva care purta numele Portishead dar de fapt era un album Mandalay.

Anii au trecut cd-urile piratate au disparut. La cateva zile de la momentul in care s-a anuntat ca Portishead vor scoate in aprilie "Third" a aparut pe intinsul net un album care se pare ca este chiar cel original. E posibil sa nu fie un material finisat complet in studio, dar in mare asta e soundul Portishead in 2008.

Third asta de pe net suna diferit fata de precedentele. Portishead au cam renuntat la scratch-urile fine si beaturile de hip-hop dar au pastrat melancolia si vocea tanguitoare a lui Beth Gibbons.

Portishead se misca acum pe alte teritorii (rock, krautrock, sintetizatoare din 70-80) acum si o face foarte bine. Albumul e superb si la fiecare ascultare imi place tot mai mult.


01. Portishead - The Rip (Third 2008 @ Island)02. Portishead - Machine Gun (Third 2008 @ Island)


Etichete: , , ,

vineri, 7 martie 2008
The Last Shadow Puppets


Alex Turner de la Arctic Monkeys are un nou proiect, alaturi de Miles Kane (The Rascals). Pe 21 aprilie le va apare la Domino, albumul "The Age of the Understatement". Piesele au fost inregistrate vara trecuta, in Franta si au fost produse de James Ford (Simian Mobile Disco).

Pentru a ne face o idee despre cum va suna albumul celor de la The Last Shadow Puppets, avem la dispozitie primul single, videoclipizat deja.

The Last Shadow Puppets -The Age Of The Understatement


Etichete: , , , ,

Videoclipuri nou-noute
Clinic - The Witchpe aceeasi unda: Clinic - Free Not Free

Etichete: ,

joi, 6 martie 2008
My Baby Left Me
"My Baby Left Me". o animatie deliranta despre visele erotice, realizata de Milorad Krstic

Etichete: , ,

The Inner Life of Martin Frost


Dupa indelungi cautari am reusit sa gasesc si sa vad "The Inner Life of Martin Frost" a lui Paul Auster.Mi-a ramas multa vreme in minte acea scena din Smoke cand Harvey Keitel a ales sa fotografieze acelasi din aceeasi strada in fiecare zi timp de multi ani. E foarte miscator momentul in care scriitorul jucat de William Hurt o vede pe sotia sa, ce a murit de curand, intr-una din fotografii. Ca o naluca aflata in trecere pe aceea strada.

Apoi imi place Lulu on the Bridge despre coincidentele din viata si despre ce s-ar fi intamplat daca am fi trecut pe o strada intr-un anumit moment. Exista scriitori care te farmeca de la prima carte pe care o citesti si apoi cauti sa prelungesti aceasta stare. Trologia New yorkului mi-a deschis gustul pentru cartile lui Paul Auster iar Leviatanul este cartea lui care imi place cel mai mult.

"The Inner Life of Martin Frost" este ca si cum as fi cazut de la o inaltime foarte mare. Temele sunt aceleasi dar povestea este foarte rau pusa pe pelicula.Replici slabe in gura unor actori buni. E un film doar cu patru personaje, unul fiind jucat de Sophie Auster, fiica scriitorului. Rolul ei e foarte enervant si in plus nu numai ca joaca prost dar si canta la fel de prost.

Sophie Auster in 2005 a scos un album pe numele lui "Sophie Auster". Versurile a trei piese de pe album sunt scrise de Paul Auster. Nu a avut prea mare succes dar cel putin e perseverenta.

Etichete: , ,

marți, 4 martie 2008
Videoclipuri nou-noute
Promise and the Monster sunt din Suedia. Vocea mi se pare ca seamana cu cea Stinei Nordenstam. In alte conditii poate mi-ar fi displacut aceasta "coincidenta" dar aici trec cu vederea.

Promise and the Monster - Light reflecting papers

Etichete: ,

Videoclipuri nou-noute
School Of Language este un alt proiect al lui David Brewis (Field Music). SoL au scos anul acesta "Sea From Shore" la Thrill Jockey.

School Of Language - Rockist

Etichete: , , ,

Niste ilustri necunoscuti no. 3

Bird Names sunt noi pe scena alternativa. Sunt destul de dusi ca si Animal Collectiv dar au simptomele lor proprii. Bird Names imi suna a birdy nam nam, cu un Peter Sellers pus pe glume si ghidusii.Despre Bird Names : myspace + interviu

Etichete:

luni, 3 martie 2008
Onra - Chinoiseries

Onra este vietnamez dar traieste la Paris. Dupa o calatorie pe meleagurile natale s-a intors cu o valiza de discuri cu muzica vienameza.Urmatorul pas a fost sa reasambleze aceasta muzica adaugandu-i ritmuri de hip-hop. Albumul lui contine 32 de miniaturi, prelucrate cu foarte multa atentie, ce mai, adevarate chinezarii.

01. Onra - I wanna Go Back (Chinoiseries 2008 @ Label Rouge Prod)02. Onra - The Valee Of Love (Chinoiseries 2008 @ Label Rouge Prod)03. Onra - Take A Ride (Chinoiseries 2008 @ Label Rouge Prod)Etichete: , ,